Torcanto Verdejo 2022

Het gebied Toro ligt ruim 150 km ten noordwesten van Madrid, ten westen van Rueda. Het vrij kale landschap bestaat uit vlakke plateaus en lage heuvels. De wijngaarden liggen op een hoogte van 600 tot 750m boven zeeniveau. De bodem is sterk zand- en klei/kalkhoudend met afwisselend zeer veel kiezels, in sommige delen van Toro is de bodem rood van kleur door een hoog ijzergehalte.

Dit familiebedrijf heeft 300 hectare eigen wijngaard op een landgoed van totaal 1.700 ha. Op 200 ha staat de tinto de toro, 100 ha is beplant met verdejo. Het grote perceel Finca Monte la Reina ligt bij de bodega en Finca Villaester de Arriba ligt tussen Pedrosa del Rey en San Román de Hornija. Sommige percelen bestaan uit stokken van meer dan 100 jaar oud. Ook is 400 ha land in gebruik voor de jacht en doet men aan natuurbeheer. De oogst wordt gedeeltelijk machinaal gedaan. Monte la Reina ontleent zijn naam aan de periode in de 11e eeuw dat de mensen van het stadje Toro toestemming kregen van de koning van Castilië om het land te bewerken. Het huidige hotel wordt gebruikt voor het zogenaamde ‘enoturismo’, verpozing bij de wijnboer, een fenomeen dat je bij grotere bedrijven in de wijngebieden in de buurt van de Duero-rivier de laatste jaren steeds meer ziet.

Deze Vino de la Tierra is een vrijwillig gedeclasseerde DO Toro blanco van jonge wijngaarden. Verde in de naam verdejo betekent groen en verwijst waarschijnlijk naar de schillen, die pas zeer laat in het groeiseizoen verkleuren. De verdejo-druif staat op de arme bodems van dit gebied en wordt veelal volgens de guyot double methode gesnoeid, als plant met twee armen. De druiven worden 6 à 8 uur geweekt op de schil en vergisten daarna drie weken bij lage temperaturen van 12 tot 14ºC. in roestvrij stalen tanks. Na enkele maanden wordt de wijn gebotteld.

Bleekgeel in kleur. Fruitige, licht stuivende neus. Plezierig droog van smaak, sappig met tonen van banaan, appel, citrus en ananas. Een wijn met een soepele afdronk.