SanVigilio Pinot Grigio Rosato 2022

Lombardije is een wijngebied in Noord-Italië met de steden Milaan, Bergamo en Brescia als centrum. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het zuiden in de provincie Pavia (Oltrepo Pavese, zo’n 50 km ten zuiden van Milaan) en in het noorden op de uitlopers van de Alpen (Valcalepio en Valtellina) en aan de oevers van de meren van Iseo en Garda (Franciacorta en Lugana). Vanwege de grote hitte in de zomer in Oltrepo Pavese zijn veel wijngaarden op enkele honderden meters hoogte in de heuvels aangelegd, waar het wat koeler is. De wijngaarden voor deze pinot grigio zijn gelegen op een hoogte van 200 tot 400m boven zeeniveau. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit klei dooraderd met kalk.
 
Cavit (Cantina Viticoltori Trentino) is sinds 1950 een samenwerkingsverband van 11 grote coöperaties met 4.500 leden rondom de stad Trento in Noord-Italië. Doel was en is uitwisseling van kennis en een gebundelde verkoop. Men maakt en verkoopt meer dan de helft van de productie van het wijngebied Trentino, dat 10.000 ha wijngaard omvat. De productieruimten in Trento zijn uiterst modern ingericht, zeer efficiënt en super hygiënisch. Hoofd wijnmaker Anselmo Martini is zeer kundig in het componeren van wijnen met een super prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook verantwoordelijk voor de ‘Graal’, al 7 keer met 3 glaasjes bekroond in de Gambero Rosso en in 2010 gekozen tot Sparkling Wine of the Year.
 
De druiven voor deze wijn komen uit de Vallagrina-vallei in het zuiden van Trentino in het verlengde van de Adige-vallei. De bodem bestaat hier voornamelijk uit rijke klei, overdag is het warm, maar met koele nachten. De druiven worden ontsteelt, gekneusd en krijgen dan een koude schilweking op 8°C. voor een uur of 5. Dit bevordert de kleuropname en de afgifte van aroma’s in het sap. Dit alles vindt plaats in de pers, zonder zuurstof, om oxydatie te voorkomen. Nadat de druiven zijn geperst volgt de gisting op stalen tanks op maximaal 18°C, waarna de wijn kort daarop wordt gebotteld voor optimaal behoud van het fruit.
Wat opmerkelijk is voor deze wijn is de lichte roze kleur, verkregen uit de koperkleurige schillen van de pinot grigio druif. In zijn neus vol rood fruit van bosaardbeien en iets bloemig. In de smaak fris rood fruit, licht romig en kruidig en heerlijk soepel met een verkwikkende afdronk.