Le Dropt Merlot 2021

Onder de naam Terre de Vignerons werken 2 productiecentra, die elk de oogsten verwerken van in totaal 15 coöperaties. Ruim 1.500 wijnboeren, die in totaal 15.000 ha wijngaard bezitten, leveren de druiven aan. De jaarlijkse productie schommelt rond de 90 miljoen liter. De wijnen zijn zeer kenmerkend voor de regio en voor wit uitsluitend gemaakt van de sauvignondruif, de semillon en muscadelle en voor rood van de merlot, malbec, cabernet sauvignon en de cabernet franc. Men beschikt over de aller modernste technische middelen In een modern laboratorium worden voortdurend controles uitgevoerd, de kwaliteit van de wijn staat voor op.
 
De IGP (Indication Géographique Protégée) Atlantique omvat de departementen Charente, Charente-Maritime, Dordogne, Gironde en het westelijk deel van Lot-et-Garonne. De Atlantische Oceaan zorgt voor een koel klimaat, de bodems in een dergelijk groot gebied zijn nogal divers.
 
Le Dropt is de naam van een 130 km lange rivier in de Dordogne. Vroeger was de naam Le Drot. In de 18e eeuw veranderde de schrijfwijze in Le Dropt. De uitspraak is Le Dro.
Na de oogst worden de druiven temperatuur gecontroleerd vergist in roestvrij stalen tanks. Doel is een soepele wijn te maken dus geen extra extractie van tannine. Appelzuren worden omgezet tijdens de malo tot de zachtere melkzuren. Voor de botteling wordt de wijn licht gefilterd. Lichte robijnrode kleur. Zacht jammig rood fruit, zwarte bes en beetje cassis, iets droppig, rijpe paprika, lichte tannines en fraaie zachte zuren zorgen dat deze wijn plezierig drinkt, ook zonder gerecht.