Steun ons via NL19INGB0006863010
Calusari Pinot Grigio
Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. En toch vrij onbekend. Toch heeft Roemenië een zeer oude wijnbouwtraditie. Volgens sommige legendes bestonden aan de Roemeense Oostkust ver voor onze jaartelling al zoveel wijngaarden, dat de Griekse wijngod Dyonisos hier geboren zou moeten zijn. Na de wereldoorlogen en opeenvolgende dictaturen in de 20ste eeuw raakte de wijnbouw in verval. Deze abrupte achteruitgang werd veroorzaakt door verwaarlozing van de wijngaarden en gammele productiemiddelen tijdens het communistische regime. Het land produceerde in die periode grote hoeveelheden zoete wijn voor ‘broeder’volkeren, met voorop de Sovjet Unie en Ukraine. Kwantiteit ging voor kwaliteit. De val van dictator Ceausescu markeerde het begin van grote veranderingen. De collectieve boerderijen werden ontmanteld. Wijngaarden werden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren en de wijnbouw in Roemenië kon zich weer ontplooien.
Het Cramele Recas Estate, eigendom van de Engelsman Philip Cox en zijn Roemeense vrouw Elvira, hebben, vanaf de oprichting in 1998, enorm veel werk gestoken in het transformeren van hun stukje druivenwijngaard tot een hypermoderne winery . De wijngaarden, 600 hectaren groot, zijn aan het begin van de 21e eeuw herplant met de beste kwaliteit wijnstokken. De vinificatie ruimtes zijn modern en efficiënt en het team van wijnmakers staat onder de leiding van Hartley Smithers (Australië) en Nora Iriate (Spanje). De smetteloze wijngaarden zijn een combinatie van oude stokken en ook veel recentere aanplant. Met de jongste investeringen in het moderniseren en verbeteren van hun cuverie, ontvangen ze regelmatig vliegende wijnmakers van wereldklasse, van vintage tot vintage, om met hun team samen te werken.
Dit wijnhuis heeft talloze internationale prijzen in de wacht gesleept en deze Calusari Pinot Grigio is daar een prachtig voorbeeld van.
De frisse geuren nodigen je direct uit een slok te nemen. De rijke smaken van ananas en witte perzik en een volle afdronk met een klein bittertje is precies wat deze wijn zo interessant maakt! Een heerlijk glas bij de borrel maar ook goed te combineren met bijvoorbeeld een frisse salade van watermeloen en feta of een pasta gerecht met wit vis van de grill.